Skydd mot åska: Hur du kan skydda dig mot åska vid camping

Hur du kan skydda dig mot åska vid camping

Särskilt för bergsvandrare kan åskväder vara farligt. Enligt officiell statistik från bergsjägarna dör bergsvandrare varje år till följd av blixtnedslag. Vi visar dig hur du kan skydda dig mot åska.

Skydd mot åska: Kontrollera väderprognosen innan turen

En av de viktigaste reglerna när det gäller att skydda dig mot åska. Väderprognosen kan vara livsavgörande för vandrare. Lyssna därför noga på de senaste väderuppgifterna innan du ger dig ut på din planerade tur. Om det finns en åskvarning, avbryt ditt företag och stanna i dalen där du kan vara säker.

Även om himlen fortfarande ser vacker blå ut och det inte finns några tecken på åska rekommenderar vi att du inte vandrar om det finns en åskvarning. Åskväder kan komma snabbt och om du väl är uppe på berget tar det tid att komma ner igen.

Identifiera förvarningssignaler och sök skydd mot åska

Även om väderprognosen inte har rapporterat några åskväder för ditt område bör du alltid vara uppmärksam på eventuella förändringar i vädret och möjlig åskrisk. Varje åskväder har sina egna förvarningssignaler. Det kan till exempel vara ökande vind eller ansamling av s.k. ambossmoln.

Det viktigaste tipset för skydd mot åska i bergen: Påbörja omedelbart nedstigningen vid dessa tecken!

Du bör absolut inte ignorera sådana tecken och fortsätta vandra. För på ett berg kan detta sätta ditt liv i fara.

Så här vet du när blixten kommer att slå ner

Om du redan har nått en bergstopp under ett åskväder och hör metalliska föremål, som t.ex. en toppkors, klirra, bör du snabbt söka skydd. Här är risken för blixtnedslag omedelbart förestående. Det bästa är att så snabbt som möjligt ta dig ner till den närmaste sänkan.

Kryp ihop i en sänka vid åska – inte lägga dig ner

När du har kommit ner i sänkan bör du omedelbart krypa ihop på din ryggsäck. Undvik att sträcka ut dig längs marken. Detta tips från tidigare tider är numera föråldrat.

Blixtnedslag utlöses genom så kallade spänningshopp. För att undvika sådana spänningshopp bör du absolut sitta på isolerande material. Håll fötterna nära varandra så att dina fotsulor rör varandra. Se till att dina klädesplagg inte vidrör marken. Om du inte har din ryggsäck inom räckhåll, isolera ytan under dina fötter med grenar eller annat icke-ledande material vid behov.

Undvik platser där åsknedslag är vanliga

Undvik ekar eller bokar – även dessa tips om hur man ska bete sig vid åska är numera föråldrade. Undvik träd – oavsett vilken typ det är. Särskilt fristående träd blir ofta träffade av blixten. Dessutom bör du hålla dig borta från väggar, master eller torn.

Undvik vattenkällor och grottor för skydd mot åska

Vatten är en bra ledare av elektricitet. Håll dig därför borta från alla vattenkällor under åskväder. Grottor är heller inte att rekommendera som skydd mot åska. Vid åskväder förekommer ofta kraftigt regn, vilket kan leda till kraftiga vattenflöden och stenskred. Grottor undermineras ofta i sådana fall. Sök skydd på annat håll. Undvik även klippöverhäng eller rännor.

Åska kan snabbt bli en farlig fälla för vandrare. Ofta underskattas farorna med oväder. Men tyvärr dör naturentusiaster eller skadas allvarligt på grund av blixtnedslag. Det är därför viktigt att du absolut tar hänsyn till tipsen om beteende vid åska. Ett oväder i bergen får inte underskattas.

By Tur & Natur

Välkommen till Tur & Natur om uteaktiviteter, naturupplevelser och camping! Här hittar du allt du behöver veta för att göra dina äventyr i naturen både spännande och säkra.

Lämna ett svar

Läs också!