Utomhus kroppsvård: Hygien vid camping

Hygien vid camping

En fråga som vi får ställd gång på gång är: Hur hanterar man egentligen kroppsvård vid camping? På en campingplats är saken enkel, där finns det servicebyggnader. Men för riktiga friluftsentusiaster är vildcamping det intressanta. Men hur håller man sig egentligen ren i naturen? Vi ger dig tips om utomhus kroppsvård.

Satsa på miljövänliga produkter vid utomhus kroppsvård

Även i naturen kan du ta hand om din kroppsvård – camping och utomhusäventyr betyder alltså inte att du måste gå runt ofräsch i flera dagar. Du behöver bara lite planering – då kan du leva hygieniskt även när du är på språng.

Kroppsvård med biologiskt nedbrytbar duschgel

Viktigt är att du inte använder vanligt duschgel, schampo osv. på det sättet skadar du bara miljön. Se till att dina kroppsvårdsprodukter är biologiskt nedbrytbara.

Du hittar ett stort utbud av miljövänliga kroppsvårdsprodukter online eller i specialiserade utomhusbutiker.

Utomhus kroppsvård med vatten från bergsbäckar – eller från vattenkanistern

Om du är ute i bergen kan du helt enkelt tvätta dig med vatten från bergsbäckar – dessa är vanligtvis mycket klara och rena.

Om du ändå känner tveksamhet kan du enkelt ta med dig en vattenkanister – om du har möjlighet att transportera en kanister. Det kan vara en bra idé om du till exempel sover i bilen.

Om du inte har möjlighet att ta med eget vatten och inte vill använda flodvatten direkt kan du filtrera det. Det finns idag små och praktiska UV-vattenfilter tillgängliga.

I allmänhet kan du dock utan problem tvätta dig med det vanliga, opumpade vattnet från bergsbäckar.

Duscha utomhus med campingduschen

Extremt praktiska vid utomhus kroppsvård är campingduschar. De fungerar helt enkelt: Du fyller dem med vatten och skapar tryck med hjälp av en liten pump. Sedan kan du duscha som vanligt med duschmunstycket.

Vårt tips: Köp en svart campingdusch. Du kan placera den i solen efter påfyllning så att vattnet snabbt blir varmt.

Tvätta kläder och disk utomhus

När du kommer till lägret efter en lång vandring vill du kanske tvätta dina svettiga kläder. Samma sak gäller här som med utomhus kroppsvårdsprodukter: Skaffa ett biologiskt nedbrytbart tvättmedel.

Detta tvättmedel från Sea to Summit kan användas både för tvättning av kläder och diskning av porslin.

Använd mikrofiberhanddukar för utomhus kroppsvård

Skaffa dig bäst mikrofiberhanddukar. Varför? Ganska enkelt, dessa handdukar torkar snabbare och tar också mindre plats. Du kan enkelt hänga dem på en klädstreck och de torkar väldigt snabbt. En verklig fördel eftersom fuktiga och kladdiga handdukar är ganska obehagliga vid utomhus kroppsvård.

Ta alltid med en klädstreck också. Det är snabbt att spänna upp och du kan enkelt torka dina kläder på det. Då slipper du att bära fuktiga och illaluktande kläder.

By Tur & Natur

Välkommen till Tur & Natur om uteaktiviteter, naturupplevelser och camping! Här hittar du allt du behöver veta för att göra dina äventyr i naturen både spännande och säkra.

Lämna ett svar

Läs också!