Att sova i bilen under camping: Tips för att övernatta i bilen

Att sova i bilen under camping

Om du gillar att vara ute och röra dig har du säkert funderat på att sova i bilen. Att övernatta i bilen har två oslagbara fördelar för friluftsentusiaster: För det första sparar det naturligtvis pengar, och dessutom får du vara helt för dig själv och uppleva naturen på ett unikt sätt. Du kan själv välja var du vill tillbringa natten och hitta en fantastisk sovplats.

För att sova i bilen ska bli en trevlig upplevelse har vi några tips för att campa i bilen!

Hitta den perfekta sovplatsen

Det bästa är att välja en plats för din bil där du är så ensam som möjligt – då blir din upplevelse av naturen perfekt. Se till att din bil står så jämnt som möjligt och att du inte behöver sova snett. Din sovplats bör också vara lättillgänglig med bilen. Dessutom rekommenderar vi av säkerhetsskäl att du ser till att du har mobiltäckning.

Självklart förstår du att du inte bör övernatta på privat mark och att du tar med dig ditt skräp när du lämnar.

Inte alla bilar är lämpliga att sova i

Självklart kan du aldrig skapa en bekväm sovyta i en småbil. Kombibilar, minivans och minibussar är bättre lämpade. Det är idealiskt om du kan fälla ner baksätet. När baksätet är fällt bör du kunna ligga bekvämt utsträckt med din kroppslängd.

Ligga bekvämt i bilen – skapa en sovplats

Våra tips för bekväm sömn i bilen.

Det du behöver för en bekväm sovyta i bilen:

  • Madrass
  • Sovsäck
  • Kudde
  • Eventuellt en extra filt

Om du vill vara pigg och utvilad för vandringsturer på morgonen bör du bygga en så bekväm sovyta som möjligt. För detta behöver du framför allt en madrass. Luftmadrasser och tjockare liggunderlag är bäst lämpade för detta ändamål. Dessa finns i olika tjocklekar. Det är bäst att testa i en specialaffär vilken typ av madrass du bäst kan ligga på. För att blåsa upp luftmadrassen kan du till exempel skaffa en elektrisk luftpump som kan användas genom cigarettändaruttaget.

För att sova behöver du naturligtvis också en sovsäck. Här bör du ta hänsyn till natttemperaturen! Även om det är varmt på dagen kan det vara mycket kallt i bilen på natten. Därför är det viktigt att du skaffar en ordentlig sovsäck. Det skadar heller inte att ha en extra filt i bilen – det är bättre att vara på den säkra sidan! Självklart får en kudde inte heller glömmas bort.

Utrustning för camping i bilen

För camping behöver du självklart lite mer än bara en sovyta. Om du vill laga mat under ditt friluftsäventyr kan en utomhuskök och/eller en liten grill vara användbara. Självklart bör du också ha campingutrustning för matlagning. Men tänk på att utrymmet i bilen är begränsat, du vill ju också sova i den! Numera finns det dock ett stort utbud av platsbesparande campingartiklar – som hopfällbara kastruller och multifunktionellt porslin och bestick.

Våra rekommendationer – Det här behöver du för att sova i bilen:

  • En kompakt gasolspis och en liten grill
  • Ett multifunktionellt bestickset + servis
  • En hopfällbar kastrull
  • En ficklampa / pannlampa
  • En ljusslinga (batteridriven) – du kan hänga den på din bil och ha en trevlig ljuskälla även i mörkret
  • Vatten i en behållare: Oavsett om du vill dricka eller göra en snabb tvätt kommer du alltid att behöva vatten.

Vi rekommenderar också att du tar med dig en vattenflaska av aluminium så att du alltid kan fylla på ditt dricksvatten. En vass kniv / fickkniv En presenning: Om det regnar kan du spänna upp den och få lite skydd. Hopfällbara campingstolar: I campingbutiker kan du köpa hopfällbara campingstolar som kan vikas ihop till en mycket liten och kompakt storlek. De är perfekta att sova i bilen med – de tar nästan ingen plats i bilen. En kylbox: Se till att den är tillräckligt liten så att du kan förvara den i bilen utan problem, särskilt i skogen bör du inte lämna kylboxen utanför – det lockar till sig djur.

Kroppsrengöring utomhus – Hur kan jag tvätta mig när jag sover i bilen?

Även utomhus kan du ta hand om kroppsrengöring. Att sova i bilen betyder inte att du måste vara smutsig i flera dagar. Det krävs bara lite mer planering.

Först och främst rekommenderar vi att du skaffar dig en mikrofiberhandduk. Dessa handdukar torkar betydligt snabbare än vanliga frottéhanddukar – även om det är kallt på natten. Dessutom är en tvättlina alltid bra att ha – den tar ingen plats i bilen och du kan snabbt spänna upp den för att torka din handduk.

Om du inte vill tvätta dig i floder och bäckar rekommenderar vi att du tar med dig en vattenbehållare. Men det är viktigt att du använder miljövänlig duschgel och inte vanligt duschgel med tanke på miljön.

Om du vill duscha finns det små campingduschar. Dessa fyller du med vatten, pumpar upp dem med hjälp av en liten pump och har en duschmunstycke som du kan duscha med som vanligt.

Som du ser kan du med lite planering göra att sova i bilen till en fantastisk upplevelse i naturen.

By Tur & Natur

Välkommen till Tur & Natur om uteaktiviteter, naturupplevelser och camping! Här hittar du allt du behöver veta för att göra dina äventyr i naturen både spännande och säkra.

Lämna ett svar

Läs också!