Tips för att avvärja myggor och knott

Tips för att avvärja myggor och knott

Myggor, bromsar och knott är utan tvekan en stor plåga. Oavsett om du är i Sverige eller långt borta från hemmet finns det insekter nästan överallt. Med följande tips kan du effektivt skydda dig mot myggor och knott och undvika bett:

Skydda dig mot myggor med rätt klädsel

Ljusa kläder är att föredra framför mörka kläder på sommaren. Se till att bära fräscht tvättade och luftiga kläder, eftersom svettlukt lockar myggor på ett magiskt sätt.

Om du är ute i områden där myggor och knott utgör en stor fara (t.ex. på grund av spridningen av sjukdomar), bör du skaffa dig kläder som är sticktäta. Vanliga tyger låter insekterna sticka igenom utan problem, men det fungerar inte med kläder gjorda av vaxad G-1000-tyg. Det finns även kläder som redan är behandlade med kemiska anti-myggmedel. Sådana klädesplagg kan hittas från tillverkare som North Face, Vaude och Fjällräven.

Du kan också impregnera dina kläder med en speciell anti-myggspray för att avvärja myggor.

Var medveten om mygg- och knottsäsongen

Innan du bokar din nästa resa, kontrollera om mygg och knott har högsäsong vid den tidpunkt du planerar att vara där. Till exempel är de irriterande insekterna mest aktivt mellan juni och augusti i Skottland. Å andra sidan är det bäst att vandra på Island eller i Lappland mellan september och juni, eftersom det finns färre myggor då.

Vaccinera dig beroende på resemålet! – Skydda dig mot sjukdomar

Ska du resa till ett land där allvarliga sjukdomar sprids av myggor? Då bör du absolut vaccinera dig. Bäst är att undersöka farliga sjukdomar i förväg och rådfråga en läkare.

Använd insektsavstötande medel

Glöm insektsavstötande medel av naturligt ursprung. De flesta av dessa medel är maktlösa mot myggor och liknande. Samma sak gäller för vitamin B eller vitlökspreparat. Aktiva ingredienser som Beyrepel, Picaridin eller DEET ger bäst skydd mot myggor. Ju högre koncentration av DEET i avstötningsmedlet, desto effektivare är det mot myggor och knott. Andas inte in medlet och håll det absolut borta från små barn.

Avvärja myggor med myggnät

Ett myggnät över sängen kan göra underverk. Nätet ska hänga så djupt att du fortfarande bekvämt kan placera nätets kant under madrassen för att vara effektivt skyddad. Det är viktigt att maskorna i myggnätet är 1 x 1,2 centimeter stora. På så sätt kan luften cirkulera fritt och myggor har ingen chans att ta sig igenom. Om du vill skydda dig mot myggor hemma kan du också hänga myggnät på fönstren. På så sätt avvisas myggor och andra insekter effektivt.

Du kan också impregnera myggnät med insektsavstötande spray för extra skydd mot myggor!

Flesta myggor finns nära vatten

Om du planerar att campa, välj inte en plats nära vatten. Vatten lockar myggor och de lägger också sina ägg där. Se därför till att välja en plats långt borta från stillastående vatten eller andra vattenkällor.

Avvärja myggor med huskurer

Skydda mot myggor hemma: Här är några enkla tips att följa för att avvärja myggor hemma:

  • Undvik att lämna vatten stå i vattenkannor till exempel!
  • En fläkt kan göra underverk mot myggor.
  • Myggor ogillar doften av vissa växter: citronmeliss, tomater och basilika. Genom att placera dessa växter i ditt hem eller på fönsterbrädan kan du avvärja några myggor.
  • Använd inte parfymerat tvättmedel och undvik parfym om möjligt. Myggor lockas till svett och parfym på ett magiskt sätt.
By Tur & Natur

Välkommen till Tur & Natur om uteaktiviteter, naturupplevelser och camping! Här hittar du allt du behöver veta för att göra dina äventyr i naturen både spännande och säkra.

Lämna ett svar