Behandling av getingstick: Vad ska man göra vid getingstick?

Vad ska man göra vid getingstick?

Behandling av getingstick: Vad ska man göra vid getingstick?Getingstick är en av de vanligaste anledningarna till att söka vård under sommaren. Det är viktigt att veta hur man bäst hanterar getingstick, särskilt för personer som gillar att vistas i naturen. Även om getingar inte är aggressiva i sig själva, sticker de om de känner sig hotade. Vi visar dig därför hur du snabbt och effektivt kan behandla getingstick.

Snabb behandling av getingstick – första hjälpen

Getingstick är obehagliga eftersom de orsakar en intensiv brännande känsla hos människor och kan till och med leda till allvarliga reaktioner hos allergiska personer, inklusive andnöd och hjärtklappning. Typiska symtom på getingstick är rodnad, svullnad och smärtsam klåda. Dessa smärtor varar vanligtvis i cirka 3-4 dagar.

Men hur behandlar man då bäst ett getingstick?

Sug inte ut giften vid getingstick.

Tvärtemot vad många tror hjälper det inte att suga ut getingsticket. Tvärtom kan giftet då komma in i slemhinnorna i munnen.

Behandla getingstick med kyla och värme

Det bästa är att snabbt kyla ner stickplatsen. Kylklampar är idealiska för detta ändamål, men kallt vatten hjälper också mot smärtan. När stickplatsen har kylts ner kan du värma upp en sked och försiktigt knacka på området med den. Värmen hjälper till att motverka proteinet i insektsgiftet och lindrar smärtan.

Behandla getingstick med huskurer

Som ett alternativ kan du också behandla getingstick med din egen saliv eller en lök. Det kan låta konstigt, men båda har en antiinflammatorisk effekt. Om du blandar saliven med socker fungerar det särskilt bra.

Du kan också behandla getingstick med ättika. Ättika har en neutraliserande effekt på giftet.

Behandla getingstick med aspirin

Även aspirin kan hjälpa vid getingstick. Fuktas en aspirintablett och lägg den på det drabbade området. Aspirinets verksamma ämne lindrar smärtan och hjälper till att dra ut giftet.

Förebyggande av getingstick

Undvik att vifta med händerna eller göra hektiska rörelser i närheten av dessa insekter. Gå lugnt därifrån eller locka bort getingen med en söt saft. Om getingen sticker och dess stick inte fastnar i såret, finns det risk att du blir stucken igen av samma individ. I stickan, som har små taggar, finns en giftblåsa. Om stickan fastnar i såret eller tas bort med handen töms giftet oftast.

Tips för att undvika getingstick:

Täck över glas med söta drycker när du är utomhus! Kontrollera alltid om det finns en geting i glaset innan du dricker. Var försiktig när du äter för att undvika att en geting sätter sig på gaffeln. Undvik färgglad klädsel och starkt doftande parfymer. Det lockar till sig getingar. Allergisk chock på grund av getingstick

Om du upplever yrsel, andnöd, kräkningar eller illamående bör du definitivt ringa en ambulans. Det kan vara tecken på en allergisk chock! Ta inte getingstick på lätt, en sådan allergisk reaktion kan få allvarliga konsekvenser. Om du blir stucken i munnen eller halsen bör du också definitivt söka läkarvård, eftersom getingstick kan leda till kraftig svullnad i luftvägarna.

By Tur & Natur

Välkommen till Tur & Natur om uteaktiviteter, naturupplevelser och camping! Här hittar du allt du behöver veta för att göra dina äventyr i naturen både spännande och säkra.

Lämna ett svar

Läs också!